2009-07-27

SALDŽIAI RŪGŠTŪS SVOGŪNĖLIAI


Reikės (maždaug 4 valgytojams):
apie 600 - 700 gr. svogūnų (idealiausia - maži svogūniukai, bet jei nerandate, puikiai tinka ir įprastiniai svogūnai - tokiu atveju, kiekvieną svogūna reikia padalinti į 2-3 dalis);
2 valg. šaukštai cukraus;
1 valg. šaukštas medaus (galima pakeisti dar vienu šaukštu cukraus);
apie 100 ml. (puse stiklines) - balzamiko acto;
apie 100 ml. vandens;
čiobrelių;
druskos;
1 kubelis sultinio (aš naudoju daržovių, bet puikiai tinka ir vištienos);
gabalėlis sviesto arba alyvuogių aliejaus kepimui.

Patiekti su: Itališka duona Ciabata. Rekomenduojama ir taure balto vyno :)

Procesas:
Svogūnus nulupti. Jei naudosite mažus svogūnėlius, nieko daugiau su jais daryti nereikia. Jei galvos didesnės - perpjauti pusiau arba į tris dalis.
Keptuvėje išlydyti sviestą arba įkaitinti alyvuogių aliejų, sudėti svogūnus, pabarstyti druska ir čiobreliais. Kepti uždengtoje keptuvėje apie 5 min., po to keptuvę atidengti ir kepti pamaišant kol šiek tiek pagels ir suminkštės dar apie 10 min.
Sudėti cukrų, medų, sultinį, supilti vandenį ir actą. Troškinti uždengtoje keptuvėje kartais pamaišant kad neprisviltų (ant vidutinio kaitrumo ugnies) apie 15-20 min. - tiksliai į laikrodį nežiūriu, kai gaminu, ir minučių neskaičiuoju - svarbiausia troškinti tol, kol svogūnai visiškai suminkštėja, o skystis sutirštėja, šiek tiek karamelizuojasi, žodžiu visa masė panašėja į marmeladą. Jei skystis išgaravo ir sutirštėjo svogūnams nespėjus gerai suminkštėti, tiesiog įpilkite šlakelį valndens, ir troškinkite toliau. Prieš baigiant troškintis, viską dar šiek tiek pamakaluokite atidengtoje keptuvėje, kad padažiukas pasidarytų kuo blizgesnis, tąsesnis ir gardesnis.
Viskas - kviečiate draugus, dedate į lėkštę, tepate ant itališkos duonytės ir užkandžiaujate. Skaniausias šis gardumynas kol šiltas, bet labai gerai ir šaltas.

1 komentaras: